Algunes recomanacions i miraments que els ancians han d’observar amb el seus peus

Inspecció

Inspeccionar diariàment els peus (dors, planta i espais entre els dits) amb la finalitat de veure si hi ha butllofes, calls o clivelles.

Inspecció de l’interior del calçat

Inspeccionar diàriament l’interior de les sabates a la recerca d’una possible existència d’objectes estranys, fragments d’ungles o plantilles estripades.

Rentat dels peus

Rentat els peus diàriament, generalment a la nit. L’aigua haurà d’ésser tèbia, 37º C (aproximadament la temperatura del cos); abans d’introduir el peu a l’aigua s’ha de comprovar la seva temperatura amb la mà per tal d’evitar cremades.
Fes servir un sabó suau (pH neutre) evitant els sabons que puguin alterar el pH propi de la pell.
Neteja els espais interdigitals on s’acumulen la suor i restes d’escamació.
L’eixugat el faràs amb una tovallola neta i suau, mitjançant tocs, sense fregar la pell. Eixugar sobretot els espais interdigitals.

Desinfecció dels peus

Aplica un antisèptic suau (alcohol) després del rentat, l’alcohol afavoreix l’assecat ràpid. No feu servir mai preparats de iode.

Mitjons i mitges

Canvia de mitjons i mitges diàriament. No hauran de tenir costures i hauran d’adaptar-se perfectament. No facis servir lligacames ni mitjons elàstics massa ajustats.

Calçat

Fes servir calçat  ben adaptat, encoixinat i flexible, sobretot a l’hivern. La punta haurà de ser ampla i arrodonida perquè permeti el moviment dels dits. No useu sabates amb taló descobert, ni punxegudes, ni obertes a nivell dels dits. El podòleg t’aconsellarà el tipus de calçat i l’alçada del taló a utilitzar. Evita el fred i la humitat als peus, especialment a l’hivern. No caminis mai amb els peus descalços.

Al llit

Posa’t mitjons si tens els peus freds a les nits. No apliquis ampolles d’aigua calenta ni estoretes elèctriques.

Tabac

No fumis. La nicotina del tabac porta a la retracció dels vasos sanguinis i fa disminuir la quantitat de sang que arriba als peus.

Calls o “ulls de poll”

No facis servir callicides ni fulles d’afaitar per treure callositats.

Ungles

Talla les ungles periòdicament, abans que puguin produir agressions.

Recomanacions

No escoltis d’altres recomanacions per a la cura dels vostres peus que no siguin les indicades pel vostre podòleg o metge.

Consulta la teva podòloga en observar qualsevol símptoma: dolor, calls, ferides, inflamacions, ungles clavades, etc.

En el tractament de calls i tall d’ungles és recomanable que vagis a la podòloga, que aplicarà per a cada cas el tractament adient.

“Cuidar els teus peus assegurarà el teu benestar”